massagepraktijk, Deventer, sportmassage, ontspanningsmassage, seniorenmassage
SportOntspanningZorgZakelijke dienstverleningTarievenEstherBlogContactHome
spacerManuele lymfedrainage
spacer

Oedeemvorming kan tijdelijk of chronisch zijn. Denk aan bijvoorbeeld een zwelling na het verzwikken van de enkel. Het vrijgekomen vocht kan moeilijk weg, wat pijn veroorzaakt.
Maar ook wanneer de lymfeklieren zijn verwijderd en lymfevaten beschadigd bij een borstoperatie, kan er sprake zijn van oedeem. Patiënten, die na de operatie radio- en/of chemotherapie ondergaan, hebben hier een grotere kans op.

Ook kan lymfoedeem aangeboren zijn (primair lymfoedeem). Hierbij zijn de lymfevaten en -knopen niet goed aangelegd, waardoor de aan- en afvoer van lymfevocht onvoldoende is.

Een zware sportinspanning kan eveneens oedeemverschijnselen geven, doordat weefsel is beschadigd. Er is sprake van zwelling, stijfheid en een vermoeid, ’beurs’ gevoel.
Lymfedrainage helpt het vrijgekomen vocht af te voeren, waardoor tevens de pijn vermindert. Hierdoor kunt u beter bewegen, waardoor de afvoer verder op gang komt. De hersteltijd wordt hierdoor aanzienlijk verkort.

Ook heeft lymfedrainage een versterkende invloed op het immuunsysteem. Het lymfestelsel is van grote invloed op onze weerstand en heeft een belangrijke taak in het opruimen van ziekteverwekkers. Afvalstoffen in het lymfe worden afgebroken en na zuivering weer opgenomen in het bloed. Vervolgens verlaat dit het lichaam via de urine. Lymfedrainage ondersteunt de afvoer, terwijl de afbraak in het lichaam zelf gebeurt.

Lymfedrainage is toepasbaar bij:

• Statisch/secundair lymfeoedeem
Hierbij is er sprake van beschadiging of verwijdering van het lymfestelsel door bijvoorbeeld een operatie of bestraling. Door lymfedrainage zal de zwelling verminderen, de spierfunctie verbeteren en de pijn verminderen.
(Verdere) bindweefselvorming wordt hierdoor voorkomen. Het effect is afhankelijk van de omvang van de beschadiging.

• Dynamisch oedeem
Denk aan een dikke enkel bij een verstuiking of het vasthouden van vocht na zware krachtsinspanning. Al tijdens de behandeling is er een snelle afname van zwelling en pijn, waardoor de hersteltijd aanzienlijk wordt verkort.

• Ontstekingsachtige aandoeningen

  • Bij pees(schede) - en slijmbeursontstekingen worden door lymfedrainage afvalstoffen beter verwijderd uit het ontstekingsgebied. Dit vermindert de zwelling waardoor bouwstoffen beter aangevoerd kunnen worden. De resultaten bij behandeling zijn meestal goed.
  • Behandeling van artrose (’gewrichtsslijtage’) geeft een wisselend resultaat. Soms kunnen na behandeling de klachten verbeteren terwijl er bij andere cliënten de klachten toenemen. Belangrijk voor u om te weten voordat u een behandeling start.
  • Bij reumatische aandoeningen/artritis is er vaak goed resultaat. Het vocht wordt afgevoerd, waardoor gewrichten minder stijf en pijnlijk zijn en men beter kan bewegen.
  • Bij aandoeningen als ME, CVS (chronisch vermoeidheidsyndroom) en fybromyalgie tast men nog in het duister qua oorzaak en behandeling. Gebleken is dat lymfedrainage soms een positieve invloed heeft op pijnklachten, stijve spieren en vermoeidheid.

• Hoge bloeddruk
Hoge bloeddruk en oedeem (vooral in de benen) gaan vaak samen. Door de verhoging van de bloeddruk krijgt het weefselvocht onvoldoende kans opgenomen te worden in de bloedbaan. Met lymfedrainage kan dit oedeem prima onder controle gehouden worden. Hierdoor worden benen en enkels minder dik, waardoor de spierfunctie verbetert en u beter kunt bewegen.
Lymfedrainage zal de bloeddruk niet doen afnemen, alleen de effecten ervan.

• KANS (klachten armen, nek, schouders), voorheen RSI (Repetitive Strain Injury)

Preventie is in eerste instantie belangrijk in het voorkomen van deze klachten. Hierbij kan ontspanningsmassage een goede invloed hebben. Heeft u eenmaal klachten, dan treedt er bij behandeling met lymfedrainage vaak verbetering op doordat gewrichten worden ontlast door de afname van vocht.

• Eczeem
Er zijn zeer goede resultaten te behalen bij het behandelen van eczeem met lymfedrainage.  De afvoer van afvalstoffen wordt gestimuleerd, waardoor de klachten afnemen of zelfs geheel kunnen verdwijnen.

• Lymfostatische encephalopatie
Dit is een verzamelnaam van aandoeningen aan het hoofd-halsgebied. Hieronder vallen o.a.:

  • voorhoofdsholteontsteking
  • chronische neusverkoudheid
  • tinitus (oorsuizen)
  • hoofdpijn
  • ’wallen’ onder de ogen

Hierbij zijn goede resultaten te behalen met lymfedrainage doordat afvoer van vocht uit de holtes wordt gestimuleerd.

Contra-indicaties

Een contra-indicatie is een reden of omstandigheid waardoor er niet behandeld mag worden. Bij een eerste afspraak zal uitgebreid worden gekeken naar de aard en oorzaak van de klachten. In sommige gevallen mag er absoluut niet worden behandeld en wordt u doorverwezen naar de huisarts. Te denken valt bijvoorbeeld aan oedeemvorming als gevolg van hartproblemen.

Neem bij vragen contact op met mij of uw behandelend arts.

Terug

 
De praktijk voor menselijke zorg en aandacht, een vakbekwame behandeling en gedegen advies
Esther Greve
spacerBrinkgreverweg 122, 7413 AG Deventer T 06 40 22 11 37 info@esthergreve.nl