massagepraktijk, Deventer, sportmassage, ontspanningsmassage, seniorenmassage
SportOntspanningZorgZakelijke dienstverleningTarievenEstherContactHome
 
spacer

Tactiel stimulering: voor herstel en evenwicht

In contact komen met lichaam en geest door middel van aanraking is essentieel om persoonlijke capaciteiten te kunnen benutten en te ontwikkelen. Momenteel leven we in een samenleving die veel van mensen vraagt. Een groot deel van ons voelt zich in meer of mindere mate belast. Hierdoor kan uw gezondheid uit balans raken.

Massage en aanraking kunnen ervoor zorgen dat u ‘weer thuiskomt’ in uw lichaam en signalen van overbelasting eerder herkent.
Wanneer uw lichaam ontspant krijgen gevoel, herinneringen en creativiteit weer ruimte. Dit bevordert herstel en evenwicht.

Tactiel stimulering: bevordert uw gezondheid

Er wordt al jaren veel onderzoek gedaan naar de effecten van aanraking op onze gezondheid. Uit Zweeds en Amerikaans onderzoek is gebleken dat tactiele stimuleringen van grote invloed zijn op lichaam en geest:

 • verlaging van het stresshormoon adrenaline en cortisol.
 • meer ontspanning en rust
 • pijnvermindering
 • gewichts- en bloeddrukregulering
 • bevordering van de spijsvertering
 • versterking immuunsysteem
 • verbetering van het lichaamsbewustzijn
 • verbetering communicatieve vaardigheden
 • verbetering van de mogelijkheid tot contact
 • meer nieuwsgierigheid
 • verbetering van het leervermogen en de verwerking van prikkels
 • vermindering van agressie

Hierin speelt de aanmaak van oxytocine een belangrijke rol. Dit hormoon is in grote mate verantwoordelijk voor de gunstige effecten van aanraking. Tactiel stimulering is mede ontwikkeld op grond van onderzoek hiernaar.
Als u zich regelmatig laat behandelen, zijn de effecten van de oxytocine-aanmaak groter en houden ze langer aan.

Tactiel stimulering als aanvullende zorg

Tactiel stimulering is in Zweden ontwikkeld binnen de verstandelijk gehandicaptenzorg. Inmiddels is het daar een onderdeel van de reguliere gezondheidszorg. De methode Tactiel Stimulering wordt daar veelvuldig toegepast in:

 • dagverblijven (voor kinderen en volwassenen met autisme, senioren met dementie)
 • het basisonderwijs (kinderen masseren kinderen)
 • de (geestelijk) gezondheidszorg.

In eigen land is massage en aanraking in de zorg geen gemeengoed. Behalve in de verstandelijk gehandicaptenzorg vindt massage als aanvullende zorg slechts mondjesmaat plaats. Terwijl Tactiel Stimulering of massage een volwaardige en waardevolle aanvulling kan bieden binnen het huidige zorgaanbod.

Tactiel stimulering wordt volgens een vaststaand patroon gegeven. Dit bevordert het gevoel van veiligheid en herkenbaarheid tijdens de behandeling.
Dit is met name van belang wanneer er wordt gewerkt met cliënten in de zorg. Dagelijkse verzorging, medisch technische handelingen zoals onderzoeken en injecties kunnen lichaamspanning en afweerreacties veroorzaken. Hierdoor kan de dagelijkse verzorging bemoeilijkt worden
.

Het geven van Tactiel stimulering bevordert ontspanning, waardoor noodzakelijke handelingen minder pijnlijk hoeven te zijn. Positieve ervaringen met aanraken vergroten het gevoel van veiligheid en vertrouwen. Het bevordert het vermogen tot contact en het lichaamsbewustzijn.
Dit heeft een positieve invloed op het contact tussen de cliënt en zijn/haar verzorgende.

De behandeling

Tactiel stimulering is geschikt voor volwassenen en kinderen. De behandelfrequentie is afhankelijk van uw wensen en eventuele indicatie. Wilt u zich zo nu en dan laten behandelen, dan is dit een prima manier om te ontspannen en uw evenwicht te herstellen.

Als u op therapeutische basis behandeld wilt worden, stellen we samen (zonodig in overleg met uw behandelaar) een behandelplan op . Na een intakegesprek volgt er desgewenst eerst een proefbehandeling.
Therapeutisch worden vaak de beste resultaten bereikt bij een behandeltraject van 10 keer in een korte periode
.

Een totale behandeling duurt ongeveer een uur. Bij cliënten die moeite hebben zich te ontkleden of aangeraakt te worden kan de behandeling in stapjes worden opgebouwd. Hoewel de methode is ontwikkeld als directe aanraking op de huid, kan er eventueel over de kleding heen gemasseerd worden.

Mocht u dit prettig vinden, dan kan er een ouder of begeleider bij uw behandeling aanwezig zijn.

Interessante link:
www.beroring.se (in Zweedse of Engelse taal)

Verder lezen?
 • Kerstin Uvnäs Moberg  (Karolinska Institute, Stockholm Zweden): De Oxytocine Factor
 • Tiffany Field (Touch Research Institute, Miami USA): Aanraaktherapie
Terug
 
massagepraktijk, Deventer, sportmassage, ontspanningsmassage, seniorenmassage
Brinkgreverweg 122, 7413 AG Deventer T 06 40 22 11 37 info@esthergreve.nl